15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD şi PNL au bătut palma oficial

PSD şi PNL au bătut palma oficial

Tăriceanu a fost de acord cu majorarea pensiilor de la
1 octombrie, iar Geoană a renunţat la moţiunea de cenzură şi a acceptat o mărire a salariilor din educaţie cu doar 9%.

Şefii PSD şi PNL au negociat marţi seară mărirea pensiilor şi a salariilor pentru profesori. Liderul liberal, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a acceptat solicitarea PSD de a se majora pensiile nu de la 1 noiembrie, ci de la 1 octombrie. În schimb, preşedintele social-democrat Mircea Geoană a renunţat la moţiunea de cenzură şi a decis să nu mai susţină mărirea salariilor pentru profesori cu 50%.

 

PSD primeşte mărirea pensiilor

 

La finalul negocierilor derulate marţi seară la Palatul Victoria, premierul Tăriceanu a anunţat că guvernul va creşte pensiile de la 1 octombrie şi nu de la 1 noiembrie, cum se stabilise iniţial.

Fără să recunoască faptul că a fost constrâns de PSD, care condiţiona depunerea unei moţiuni de cenzură de mărirea pensiilor din octombrie, şeful executivului a explicat că, în urma unei discuţii pe care avut-o „zilele trecute“ cu miniştrii muncii şi finanţelor, a ajuns la concluzia că majorarea poate fi făcută cu o lună mai devreme. Premierul a precizat că de la 1 octombrie nu vor creşte doar pensiile din sistemul public, ci şi pensiile agricultorilor. La aceeaşi dată va începe recalcularea pensiilor pentru persoanele care au fost încadrate în grupele I şi II de muncă.

La rândul său, liderul PSD Mircea Geoană a declarat după întâlnirea cu Tăriceanu că, în aceste condiţii, PSD renunţă la intenţia de a mai depune moţiune de cenzură, întrucât acest demers antiguvernamental a rămas fără obiect.

 

Geoană, „umbrela“ lui Tăriceanu

 

Şeful social-democraţilor a precizat că, în urma negocierilor de marţi seară, reprezentanţii PNL şi PSD au ajuns la concluzia că „excesul de moţiuni simple poate fi contraproductiv“. „Considerăm că abuzul de moţiuni simple în această perioadă poate fi contraproductiv. Considerăm, în acelaşi timp, că PSD îşi va continua rolul în asigurarea unui control parlamentar intensificat al acţiunilor guvernului la final de mandat. Vrem să punem la adăpost actualul guvern, la amurg al guvernării de dreapta, de tentaţiile de final de mandat“, a spus Geoană.

Şi premierul Tăriceanu a insistat că „avalanşa“ de moţiuni poate pune în pericol stabilitatea politică şi economică a ţării şi a cerut iniţiatorilor acestor demersuri antiguvernamentale „să renunţe la circul politic şi la interesele electorale şi politicianiste legate de apropiata campanie electorală“.

 

Profesorii, primele victime

 

Efectul înţelegerii PSD-PNL s-a văzut concret ieri, la votarea în Camera Deputaţilor a moţiunii simple pe educaţie iniţiate de PD-L. Deşi pedeliştii votaseră, cu o zi înainte, în favoarea moţiunii pesediste pe educaţie, moţiunea PD-L intitulată „Neşansa învăţământului românesc: Guvernarea PNL şi Cristian Adomniţei au adus educaţia în pragul colapsului“ a fost respinsă, după ce majoritatea deputaţilor PSD s-au abţinut de la vot.

Dascălii au fost primele victime ale trocului Geoană-Tăriceanu, PSD renunţând astfel să mai sprijine mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, susţinută şi de PD-L. O asemenea poziţie a pesediştilor era însă previzibilă încă de marţi seară, când, după negocierile cu Geoană, premierul Tăriceanu a anunţat că salariile cadrelor didactice vor creşte „substanţial“, cu 9%, de la 1 noiembrie 2008.

 

Dascălii se vor răzbuna la vot

 

Reacţia sindicatelor din învăţământ nu a întârziat să apară. Dascălii ameninţă cu acţiuni de protest şi avertizează că, la alegerile parlamentare, vor sancţiona prin vot poziţia politicienilor.

Federaţia „Spiru Haret“ şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că majorarea salariilor profesorilor cu doar 9% este rezultatul unui troc politic între PSD şi PNL şi cer ca lefurile cadrelor didactice să fie mărite cu 50%. „Îi avertizăm pe politicieni că 30 noiembrie 2008 va fi ziua în care vom evalua cu discernământ poziţia politicienilor noştri faţă de învăţământ şi salariaţii săi, iar rezultatele vor fi puse în urnele de vot“, a spus preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, citat de NewsIn.

Pe de altă parte, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) solicită parlamentarilor PSD, care au propus proiectul de lege privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, să-şi exprime public opiniile faţă de poziţia lui Mircea Geoană, care este de acord cu o majorare de doar 9%, de la 1 noiembrie.

Moţiune fără efecte

Moţiunea pe agricultură adoptată marţi de Senat va rămâne fără efecte, în urma pactului dintre Geoană şi Tăriceanu. Premierul a explicat, după negocierea cu pesediştii, că subvenţiile nu se vor majora până la 700 lei/ha, ci vor rămâne la nivelul actual de 620 lei/ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU